Reseptit
Kalakukko
Kalakukko on tuunattu tässä ohjeessa nykyaikaan. Käytä valmiita ruistaikinalevyjä, niin kukon valmistus onnistuu helpommin.
5 h 45 minUunipelti, 10-12 hlölle
Ainekset
- ½ kgpikkukaloja ruotoineen (muikku, ahven tms) tai kalafileitä
- 100 gohuita siankylkiviipaleita tai pekonia
- nokare voita
- 2 tlsuolaa
- 2 rklpuuroriisiä
- 500 gvalmista ruistaikinaa
- Voiteluun
- voisulaa
Valmistus
- Ota taikinalevyt sulamaan. Kauli sulaneet levyt puolta ohuemmiksi ja yhdistä ne yhdeksi isoksi levyksi. Ripottele levyn keskelle riisit. Poista kaloista päät ja sisälmykset ja levitä ne keoksi päälle. Jos käytät kalafileitä, laita ne sellaisenaan.
- Laita kalakeon päälle ohuita siankylkiviipaleita tai pekonin paloja. Nosta taikinalevyn reunat kukon päälle ja sulje kukko kostutetuin sormin tiivistäen saumat ja siloitellen pinta tasaiseksi.
- Voitele kukko voisulalla ja pistele haarukalla.
- Paista kukkoa ensin 225-asteisessa uunissa puolisen tuntia, voitele kukko sen jälkeen voisulalla ja kääri alumiinifolioon. Hauduta 100-150-asteisessa uunissa kolmisen tuntia. Mikäli kukon pinta rikkoututuu, paikkaile taikinasuikaleilla.
- Ota kukko pois uunista. Hauduta kukkoa pari tuntia liinan sisällä pöydällä.
Katso myös
Lohipiirakka on valloittava suolainen tarjottava illanistujaisiin tai juhliin.Suolainen katkarapupiirakka sopii hyvin illanistujaisiin.Tonnikalapiirakka maistuu vaikkapa illanistujaisissa.Graavilohi vie aikaa, mutta on helppo valmistaa.Voileipäkakku on suomalaisen juhlapöydän kunkku.Tonnikalapasta valmistuu pöytään vartissa.