Reseptit
Mämmi
Mämmi on pääsiäisen perinneruoka, jonka valmistus onnistuu kotikeittiössäkin. Varaa tarpeeksi aikaa mämmin valmistukseen!
37 h10-12 annosta
Ainekset
- 500 gruismaltaita tai mämmimaltaita
- 750 gruisjauhoja
- 30 dlvettä
- 1 ½ dlsiirappia
- ¾ tlsuolaa
- ½ tlpomeranssinkuorta
Valmistus
- Sekoita maltaat ja jauhot keskenään kulhossa.
- Kuumenna 1 litra vettä kattilassa n. 70-asteiseksi. Lisää noin viidesosa mallas-ruisjauhoseoksesta ripotellen vesikattilaan hyvin sekoittaen. Ripottele pinnalle hieman ruisjauhoja.
- Peitä kattila puhtaalla astiapyyhkeellä. Anna seoksen imeltyä 1,5 tuntia.
- Lämmitä toisessa kattilassa 0,5 litraa vettä 60-70-asteiseksi. Lisää vesi ja neljäsosa lopusta mallas-ruisjauhoseoksesta imeltyneeseen seokseen. Sekoita. Ripottele päälle hieman ruisjauhoja. Peitä ja anna imeltyä tunnin ajan.
- Lisää imeltyneeseen seokseen tunnin välein 0,5 litraa kuumaa vettä ja saman verran mallas-ruisjauhoseosta kuin edellä. Ripottele päälle ruisjauhoja, peitä liinalla ja anna imeltyä tunnin ajan.
- Lisää viimeisen imellytyksen jälkeen mämmiseokseen siirappi, suola ja pomeranssi. Keitä seosta koko ajan sekoittaen 10 minuuttia. Ole tarkkana, sillä mämmi palaa herkästi pohjaan.
- Jäähdytä seos kylmässä vesihauteessa ja nosta mämmi peitettynä jääkaappiin yön yli. Jaa mämmiseos 2-3 laakeaan uunivuokaan, noin 5 cm:n paksuiseksi kerrokseksi.
- Paista mämmi 125-asteisen uunin keskitasolla 4–5 tuntia.
- Jäähdytä mämmi. Tarjoile mämmi kerman tai maidon sekä halutessasi sokerin kanssa.
Katso myös
Persikkarahka maistuu jälkkärinä tai välipalana.Ortodoksisen pääsiäisen perinneherkku pasha maistuu koko kansalle.Rahkapiirakka valmistuu näppärästi tällä helpolla ohjeella.Pätkiskakku on uusi versio suklaakakusta.Pääsiäiskakku on pirteä kahvipöydän makea leivonnainen.Raikas sitruunapiirakka on kahvipöydän piristys.