Reseptit
Runebergin tortut
Runebergin tortut on perinteinen porvoolaisherkku J. L. Runebergin kunniaksi. Niillä juhlistetaan 5. helmikuuta Suomen kansallisrunoilijan syntymäpäivää.
7 hTorttuvuoat, 6-7 hlölle
Ainekset
- ½ dlsokeria
- 100 gvoita
- 1muna
- 1 ½ dlvehnäjauhoja
- ½ dlfariinisokeria
- ¾ dlmantelijauhetta
- ½ dlpipari- tai keksimuruja
- 1 tlleivinjauhetta
- ¼ tlkardemummaa
- ¾ dlkuohukermaa
- ¼ dlvadelmamarmeladia
- Vuokaan
- voita
- korppujauhoja
- Kostutukseen
- 2 rklkuumaa vettä
- 1 rklsokeria
- 2 rklpunssi, konjakkia tai mantelilikööriä
- Tortun päälle
- ¼ dlvadelmamarmeladia
- 1 dltomusokeria
- 2 tlkylmää vettä
Valmistus
- Vatkaa sokeri ja huoneenlämpöinen voi vaahdoksi. Lisää muna.
- Yhdistä kuivat aineet. Sekoita ne taikinaan, vuorottele kuohukerman kanssa.
- Annostele reilu puolet taikinasta voideltuihin ja korppujauhotettuihin runebergintorttuvuokiin. Laita puoli t-lusikkaa paiston kestävää vadelmamarmeladia pienellä lusikalla keskelle taikinaa. Lisää loppu taikina päälle.
- Paista uunin keskiosassa 175 asteessa n. 20 min.
- Anna jäähtyä.
- Tee kostutusliemi: Sekoita kuumaan veteen sokeri. Lisää likööri tai haluamasi juoma. Kostuta tortut valelemalla kostutuslientä tortuille. Anna maustua mielellään useita tunteja tai seuraavaan päivään ennen tarjoilua.
- Ota tortut pois vuoista. Laita vielä hiukan vadelmamarmeladia keskelle torttua. Sekoita tomusokeri ja vesi. Pursota se renkaaksi hillosilmän ympärille.
Katso myös
Amerikkalaiset pannukakut eivät jätä ketään nälkäiseksi.Mukikakku on ehkä maailman helpoin leivonnainen.Rahkapiirakka valmistuu näppärästi tällä helpolla ohjeella.Piparitaikina tekeytyy valmiiksi yön yli, kunhan siitä ei käy pienet sormet paloja napsimassa!Unelmatorttu on suussasulava makea herkku.Uunijäätelö on perinteikäs jälkkäri, jota et pysty tekemään edellisenä iltana valmiiksi.