Oletko iltavirkku? Onko aamuheräämiset tuskaa? Dokkari unirytmin pakottamisen vakavista seurauksista
Iltavirkut joutuvat taistelemaan laiskuusleiman ja varhaisten aamuherätysten kanssa. Miten väärässä unirytmissä eläminen vaikuttaa meihin?
20.3.2019 klo 11:00
Toimittaja Risto Kuusisto nukkui yön laajassa unitutkimuksessa. Tulokset olivat yllättävät. Kuva: Yle Kuvapalvelu.
Suomi on aamuvirkkujen maa, jossa iltavirkkujen osa on taistella varhaisten aamuherätysten kanssa, kuunnella “hyviä” unineuvoja ja kuulla ivailua laiskuudesta.
Sisäsyntyinen vuorokausirytmimme määräytyy kuitenkin enimmäkseen geneettisesti. Suomalaisista alle 15 % on iltavirkkuja. Unen pakottaminen omalle kronotyypilleen vastaiseen rytmiin lisää sairastumisriskejä. Iltavirkuilla on enemmän muunmuassa mielenterveysongelmia, sydän- ja verisuonisairauksia, ylipainoa, jopa syöpää. Englantilaisessa tutkimuksessa iltavirkkujen kuolleisuus oli noin kymmenen prosenttia suurempi kuin aamuvirkuilla.
Kadonneen unen metsästäjät -dokumentin on toimittanut Risto Kuusisto, joka mm. nukkui yön laajassa unitutkimuksessa. Sen tulos ei ollut kaikilta osin miellyttävää kuultavaa. Dokumentissa tavataan mm. Salla Mansikkamäki, jonka luontainen nukkumaanmenoaika on klo 4 aamuyöstä. Asia selvisi hänelle vasta vuosien nukkumisongelmien ja parin laajan unitutkimuksen jälkeen.
Akuutti: Kadonneen unen metsästäjät Yle TV1 ke 20.3. klo 20.
Katso uusintojen lähestysajat Telsu.fi