Ikisinkku, vanhapiika... Outi ei ole ikinä seurustellut vakavasti ja kärsii yksinäisyydestä
Yksinäisyydellä on monet kasvot. Avioero, opiskeluiden aloittaminen, eläköityminen tai sairastuminen voivat aiheuttaa yksinäisyyttä.
21.12.2021 klo 7:00
Joka kevät kirjailija Outi Mäkinen toivoo, että ehkä tänä kesänä hän rakastuu. Kuva: Yle Kuvapalvelu/Tero Kyllönen
Syvä yksinäisyyden tunne voi pahimmillaan olla musertavaa ja aiheuttaa ihmiselle masennusta ja ahdistusta. Vasten tahtoaan yksinäisen keho erittää stressihormonia, joka pitkällä aikavälillä syö terveyttä.
Keväisin kirjailija, ikisinkku Outi Mäkisen ajatukset kääntyvät muihin ihmisiin. Hän ei ole koskaan seurustellut vakavasti. Vaikka elämä tuntuu muuten mielekkäältä, yksinäisyys on syvää. Kumppanin kaipuu kiteytyy merkityksettömyyteen ja tunteeseen, että elämä menee hukkaan.
Ikisinkku on aikamme nimi yksinelävälle ihmiselle, joita aiemmin kutsuttiin negatiivisemmin vanhaksi piiaksi tai peräkammarin pojaksi.
Akuutti selvittää mitä yksinäisyys on ja miksi vain yksinäinen itse voi auttaa itseään. Kuva: Yle Kuvapalvelu/Tero Kyllönen
Talvet veli Stefanos viettää yksin keskellä Valtimon vaaroja. Suomen ainoan erakkomunkin aika kuluu talon lämmityksessä, ikoneja maalaten ja uskonnollisia tekstejä tutkien. Kun yksinäisyys vaivaa, Stefanos kuuntelee Mozartin Requiemia – puolensataa kertaa. Kevään tullen Stefanoksesta on tullut hieman ihmisarka. Ei auta kuin pakottaa itsensä muiden pariin.
Yksinäisyydestä puhutaan paljon, mutta sitä on vaikea määritellä. Se on koteihin jääneitä vanhuksia tai pelkoa siitä, että parhaat bileet ovat jossain muualla. Ihminen voi olla kaiken keskellä yksin tai yksin keskellä ei mitään, mutta onko hän silloin yksinäinen?
Akuutti selvittää mitä yksinäisyys on ja miksi vain yksinäinen itse voi auttaa itseään. Toimittaja Kaisa Alenius.
Akuutti: Yksinäisyys on ikisinkulle suru ja erakolle valinta ti 21.12. Yle TV1 klo 20.00 ja Yle Areena
Katso lisää ohjelma-aikoja Telsu.fi