Ohjeita alaikäiselle käyttäjälle

Suomi24 on kaikille avoin palvelu, mutta tietyt osat ovat ikärajallisia. Treffien ja Chatin ikäraja on 16 vuotta. Seksikeskustelujen ja seksichatin ikäraja puolestaan on 18 vuotta. Nuoret-keskustelukategoria on vastaavasti suunnattu nuorille käyttäjille. Ikärajat on tehty, koska haluamme palvelun olevan turvallinen kaikille käyttäjille. Suojele siis itseäsi, ja kunnioita ikärajoja.

Käyttäjän vastuu

Keskusteluja käydään keskustelijoiden omalla vastuulla eli kirjoittaja on aina vastuussa omista kirjoituksistaan. Suomi24 ei ole vastuussa palvelussa esitetyistä väitteistä tai niiden aiheuttamista seurauksista. Lakia rikkovan kirjoituksen kirjoittaja vastaa kirjoituksestaan voimassa olevan lainsäädännön mukaan. Rikosoikeudellinen vastuu alkaa 15-vuotiaana, mutta jo sitä ennen myös alaikäinen voidaan tuomita vahingonkorvauksiin. Mieti siis tarkasti, miten toimit netissä. Viaton pila voi johtaa ikäviin seurauksiin.

Nettijulkaiseminen

Kun julkaiset jotain netissä, mieti vielä kerran ennen lähettämistä, onko sisältö kaiken maailman silmille sopivaa. Internetissä sisältö säilyy, jopa ikuisesti. Et voi olla varma, kuka lopulta näkee julkaisemasi sisällön. Mitä julkaisemisesta voi seurata? Jos tekstisi esimerkiksi loukkaa toisen henkilön kunniaa, on kyseessä rikos. Jos kerrot ystäväsi tarinaa, varmista, ettei hän ole tunnistettavissa tekstistä.

Julkaistessasi kuvia, joissa on muita lisäksesi, on kohteliasta kysyä kuvassa esiintyviltä lupa kuvan julkaisuun. Itsestäsi kuvia valitessasi kannatta huomioida, että kuva voi säilyä netissä pitkään. Onko kuva sellainen, johon olisit valmis törmäämään myös viiden vuoden päästä? Mitä vanhempasi tuumaisivat, jos törmäisivat kuvaan netissä?

Viestien poisto vaatii yhteydenottoa ylläpitoon myös silloin, kun olet itse kirjoittanut viestin. Viesti ilmiannetaan ylläpidolle kunkin viestin yhteydessä olevan Ilmianna-linkin avulla.

Nettikiusaaminen

Nettikiusaaminen on esimerkiksi haukkumista, perättömien juorujen levittämistä, huijaamista, kuvien levittämistä, toisena henkilönä esiintymistä tai syrjivien kommenttien kirjoittelua. Kiusaajat voivat olla tuttuja tai tuntemattomia.

Kiusaamista on mahdollista torjua omalla toiminnalla. Tässä muutamia vihjeitä:

  • Älä vastaa kiusaamisviesteihin, varsinkaan vihaisena.
  • Ilmoita ylläpidolle asiattomista viesteistä keskusteluissa, estä käyttäjä Treffeissä tai hiljennä hänet chatissa.
  • Kopioi ja tallenna herjaavat tekstit tai kuvat todistusaineistoksi. Tallenna myös nettisivun osoite, julkaisuajat ja muut mahdolliset tiedot.
  • Kerro asiasta vanhemmillesi tai muulle luotettavalle aikuiselle sekä sivuston ylläpidolle.
  • Jos kiusaaja on samasta koulusta kuin sinä, kerro myös opettajalle.
  • Myös sivullisena voi torjua kiusaamista. Huomauta kiusaajalle asiasta kohteliaasti ja pyydä häntä lopettamaan. Vielä tärkeämpää voi olla tuen osoittaminen kiusatulle. Jos kiusaaminen ei lopu, ota yhteyttä ylläpitoon.

Tutustuminen netissä

Netti on oiva paikka tutustua uusiin ihmisiin. Toisaalta se mahdollistaa myös huijaamisen, koska henkilö voi päättää mitä itsestään paljastaa tai kertoo. Siksi uusien tuttavuuksiin kannattaa suhtautua varauksella.

Omia yhteystietoja, kuten koko nimeä, osoitetta tai puhelinnumeroa, ei kannata antaa tuntemattomille. Myöskään sosiaalisen median tunnuksia esimerkiksi Snapchatiin, Instagramiin tai muihin vastaaviin ei kannata jakaa tuntemattomien kanssa. Älä vastaa kysymyksiin, jotka liittyvät seksiin, seurusteluun tai intiimeihin asioihin. Kuvan kanssa on myös syytä käyttää harkintaa. Mieti tarkkaan, millaisen kuvan itsestäsi lähetät ja mitä kuva sinusta kertoo. Harkitse aina huolella, millaisia kuvia itsestäsi julkaiset internetissä. Esimerkiksi paljastavat kuvat saattavat houkutella perääsi ihmisiä epämääräisin aikein.

Nimimerkkiä valitessa pätee sama ohje: onko tämä sitä, mitä haluan kertoa itsestäsi kaikille julkisesti? Seksistiset nimimerkit keräävät ympärillesi varmasti tietynlaisia ihmisiä, toisaalta koko nimeä ei myöskään kannata käyttää.

Tutustuminen ei tunne ikää. Yritä kuitenkin aina varmistua vastapuolen iästä, varsinkin jos olet aikeissa tavata hänet henkilökohtaisesti. Jos joku lähestyy sinua ahdistavalla tavalla, voit estää käyttäjän Treffeissä tai hiljentää hänet chatissa. Muista, että voit aina olla vastaamatta. Sinä asetat rajat sen mukaan, mikä sinusta tuntuu hyvältä.

Jos päätät tavata nettituttavuuden, sovi tapaaminen aina julkiselle paikalle. Älä koskaan suostu tapaamaan esimerkiksi yksityisasunnossa. Kerro muille minne menet ja ketä tapaat. Voit myös ottaa ystävän mukaan.

Valehtelu

Netissä ihmisillä on mahdollisuus valita, mitä he itsestään kertovat tai mitä jättävät kertomatta. Netissä saatetaan luoda myös täysin kuvitteellisia henkilöitä. 15-vuotias torniolainen teinityttö voikin olla tosimaailmassa kuusikymppinen pappa Joensuusta.

Tästä syystä netissä ei kannata luottaa liikaa tutustumisvaiheessa siihen, mitä sinulle kerrotaan. Harkitse myös tarkkaan, mitä kerrot itsestäsi. Älä paljasta koko nimeäsi, osoitettasi, puhelinnumeroasi tai muita tietojasi ventovieraille. Kannattaa pohtia muutenkin, kertoisitko saman asian, jos viestin vastaanottaja olisikin joku ihan muu, kuin ketä kuvittelet.

Ole myös itse rehellinen. Toisena henkilönä esiintyminen on kielletty Suomi24:ssä. Mieti, mitä seurauksia olisi, jos jäisit kiinni valehtelusta. Miltä sinusta tuntuisi, jos sinulle olisi valehdeltu? Keräätkö valeprofiilillasi vääränlaisia ihmisiä ympärillesi? Etenkin iän kertomisessa kannattaa olla rehellinen väärinkäsitysten välttämiseksi.

Seksi ja internet

Netissä kynnys intiimiin jutusteluun tai ehdotteluun on matalampi kuin kasvokkain. Siksi on hyvä tuntea omat oikeutensa ja miettiä, missä menevät itselle luontevan ja miellyttävän yhteydenpidon rajat. Tämä on erityisen tärkeää, jos keskustelukumppaneista toinen on alaikäinen ja toinen aikuinen.

Seksuaalinen häirintä sivustolla on kielletty. Ahdistelua tai asiattomia ehdotuksia ei tarvitse sietää. Sinulla on aina oikeus sanoa ei – myös jos olet itse ollut aluksi aktiivinen ja kiinnostunut.

Rikoslaki suojaa alle 16-vuotiaita aikuisten heihin kohdistamilta seksuaalisilta teoilta. Tiesitkö, että jo pelkkä houkuttelu seksiin on rikos? Myös pornografisen sisällön näyttäminen alaikäiselle on laissa kielletty. Ota huomioon, että vaikka sinä olisit sujut asiat kanssa, laki ei ole ja kumppanisi on rikkonut lakia.

Seksin osto tai sen yritys alaikäiseltä on rikos. Jos sinulle esimerkiksi tarjotaan rahaa tai lahjoja vastineeksi jostakin seksuaalisesta teosta tai vähäpukeisista valokuvista, olet joutunut rikoksen kohteeksi, joten ilmoita asiasta ylläpidolle ja poliisille. Ilmoituksen voi tehdä myös nimettömästi.

Jos koet netissä seksuaalista häirintää tai ahdistelua, toimi näin:

  • Lopeta yhteydenpito ahdistelijan kanssa.
  • Tallenna yhteydenpitoon liittyvä aineisto (esimerkiksi viestit, kuvat, videot), julkaisupaikan www-osoite, lähetysajankohdat ja mahdolliset tiedot lähettäjästä tai hänen nimimerkistään.
  • Kerro tilanteesta vanhemmillesi tai muulle luotettavalla aikuiselle.
  • Ilmoita tapahtuneesta ja tekijästä sivuston ylläpitäjille.
  • Jos arvelet, että olet saattanut joutua rikoksen kohteeksi, ilmoita asiasta poliisille tai jätä nettivihje.
  • Poliisi toivoo, että alaikäisiin kohdistuneista seksuaalirikoksista ilmoitettaisiin aina poliisille, joten älä epäröi ottaa yhteyttä. On tärkeää tehdä ilmoitus, vaikka et olisi itse kokenut tilannetta vakavana tai joutunut varsinaisesti rikoksen uhriksi. Tieto saattaa auttaa tavoittamaan tekijöitä, joilla on muitakin uhreja.

Ohjeet toteutettu yhteistyössä:

  • Exit-hanke
  • Mannerheimin lastensuojeluliitto
  • Pelastakaa lapset Ry